Kost och kropp

Jag skulle inte kalla mig för viktfokuserat och jag är inte någon som håller jämnt stränga dieter men jag försöker att hålla min vikt, kanske gå ner något eller åtminstone byta fettmassa mot muskelmassa :-)

Kost
Kolhydratfattig diet
Är övertygat om att kolhydratfattig matsedel ger bäst resultat när man vill gå ner i vikt. Har själv tappat 10 kg inom 3 månader med den så kallade Atkins-dieten. Men är inte helt övertygat om att denna typ av livsstil ger bäst resultat inom träningen? En av Sveriges främsta triatleter, Jonas Colting, håller inte med och det beundrar jag men, men.... har inte riktigt bestämt mig än eller testat.

Kolhydratladdning
Har prövat med kolhydratladdningar inför några lopp, tex. mat med fokus på pasta, ris och potatis dagarna innan loppet och visserligen kändes det bra men jag tror det är mest psykologiskt?
Detta fungerar i alla fall för mig före ett lopp: En portion gröt med frysta bär, lite socker och mjölk ca 3 timmar före loppet och ev en halv banan alldeles inpå loppet. Då slipper jag känna mig hungrig när jag springer (vilket är det värsta jag vet!) eller totalt spänd i magen och tung.

Lagom är bäst
Ja, så bör man väl äta och det försöker jag just nu. Lagom portioner, inget småätande hela tiden. Möjligtvis lite frukt som mellanmål men inte mer. En glass, lite choklad, chips och vin tillhör också vardagen. Jag bör väl inte äta allt detta eller något av detta varje dag men lättare sagt än gjort. Oftast blir det något gott varje dag, även om det är bara en bit choklad.

En vanlig dag
Frukost: 1 knäcke med sylt / 1 risifrutti / frukt, kaffe m. mjölk
Mellis: Frukt
Lunch: Husmannskost enligt tallriksmodellen
Mellis: Frukt / Gröt eller müsli om träning står på schemat
Middag: 2 mackor med ost eller makrill / cesarsallad, 1 glas rödvin
Snack: Lite jordnötter eller annat "onyttig"

Recept
Nyttiga kokosbollar
Ingredienser för ca 20 bollar
- 50g valnötter
- 50g pekannötter
- 100g mandlar
- 50g pumpakärnor
- 3-4 msk kokosflingor i smeten
- 1 msk nescaffe (frystorkat)
- 4 msk cocosa kokosfett (burk med grön etikett från hälsokostaffär)
- 12 dadlar
- kokosflingor för garnering

Krossa och mala nötterna så gått det går och blanda ihop med krossat kaffe, flingorna, dadlar och kokosfettet. Fettet bör inte vara för stelt eller för flytande. Forma snabbt till bollar och garnera med kokosflingor. Tänk på att fettet smälter ju längre tiden går.
Bollarna är mycket nyttiga och jag äter dem som mellanmål, före och efter träningen samt istället för fikabröd. Ingredienserna kommer till största del från Jonas Colting. Måtten är mina egna.

Kropp
Mina mått
Längd: 175 cm
Juni 2010: 62 kg
27 augusti 2010: 59,8 kg
2 december 2010: 60,8 kg
Juni 2012: 62,3 kg

Skador
Benhinnor
Har haft eller tror jag har haft en benhinneinflammation sedan några månader tillbaka. Det har varit tungt att träna vissa gånger och jag har även behövt avbryta träningen någon gång för det gjorde rejält ont i smalbenet. Jag har använd kylgel "Ice Power" och stöd/kompressionsstrumpor. Både kan köpas i apoteket. Strumporna klipper man själv. Jag har inbillat mig att detta hjälpte något. Orsaken att jag fick problem var nog att jag började öka träningsdosen för snabbt. Man måste ha tålamod! Det är så viktigt! Dessutom har jag ingen vidare löpteknik (jobbar på det nu) och mina skor har inte heller varit de bästa. Jonas Coltings föreläsning "Den nakna löparen" gav mig några tips om löpteknik. Men jag vet inte om jag är redo än för att använda mig av vibram-skor eller tunnare skor överhuvudtaget. Barfotalöpning ska provas långsamt, de rätta musklerna behöver byggas upp. Jag har i alla fall köpt nya, stöddämpande skor, Adidas Salvation och är hittills riktigt nöjd. Problemen med benhinnorna löser sig kanske? Sjukgymnasten konstaterade dessutom att jag var mycket mer stelt i ena vaden vilket kan hjälpas åt med extra stretching. Jag behöver även träna vaderna mer.

Knäna
2010: Inte direkt någon skada men de ömmar då och då. Jag hoppas även här att få lite hjälp av mina nya skor. Särskilda stretchövningar för att förebygga löparknä gör jag också, se runnersworld nr 3 2010.

2012: Har fått olika diagnoser för mitt vänstra knä där det högg till i slutet av ett långpass med TSM hösten/vintern 2011. Första diagnosen var löparknä (företagsläkare). Andra diagnosen var främre knäledssyndrom (specialist Mats Heidvall, Orthocenter) och tredje diagnosen var återigen löparknä (Klas Östberg samt magnetröntgen). Tydligen så hjälpte stretchen inte så mycket... Knät ska nu (juli 2012) opereras då det fortfarande inte är bra.

Axeln
Har sedan jag var 19 år haft problem med axlarna. I synnerhet höger axeln. Det är för trångt i axeln och vid ökat ansträngning och ev inflammation så gör det mycket ont och jag kan inte göra något med armen längre. Detta hände under skidhelgen vid Grövelsjön 2012 och ledde till inställd Öppet Spår och Vansbrosim. Juni 2012 har jag nu äntligen opererad axeln och hoppas på en snabb återhämtning och att jag ska kunna använda axeln till fullo igen.