torsdag 17 mars 2011

Träningsläger i Monte Gordo


Träningslägret i södra Portugal var helt fantastiskt! Löpträning varvat med alternativ träning. Trevliga, glada och galna människor jag mötte, gränser som sprängdes, horisonter som vidgades. Löpning på barmark, sand, pölar, lera Löpning vid +20 grader och solsken, löpning vid 12 grader och ihållande regn. Fuego-dans (som helt okoordinerat f.d. musiker) på plankan vid stranden och i gympasalen med en hel-galen finnland-svensk Carry.

Till statistiken kan jag addera 96 km på springande fot plus 16,8 km på ett "gång"-pass. Morgonjogg, lätt distansjogg, långa och korta intervaller, långpass, bergspass och mingeljogg till Spanien. "Pricka-tiden-tävlingen" som gick ut på att gissa sin tid på 5,25 km. Tävlingen kostade 1 Euro och den som kom närmast vann potten. Jag gissade min tid på 34:40 och kom med 34:07 på 11:e plats av 55. Det var ju kul!

Löppassen kompletterades med alternativträning: funktionell styrka, yoga, ki-balans, fuego för min del. Utbydet var stort och konsten bestod i att inte överträna och att unna sig vila emellan passen. 

Allt i allt en mycket rolig och givande vecka. Nu gäller det att fortsätta i samma anda. Kanske inte med 3 pass per dag men med samma motivationsnivå. Har nu tyvärr blivit drabbat av en lindrig mag/tarm-virus (egendiagnos) och är tvungen att ta det lite lugnt. Förhoppningsvis är jag någorlunda pigg igen till morgondagens distanspass samt lördagens långpass.

MarathonMia och Petra Månström bloggade från Monte Gordo. Kika in på deras bloggar, där finns det mycket roligt och intressant att läsa (även en massa bilder och lite filmklipp).

Härlig morgonjogg på stranden, 7.30. Avslappnat Szacke...
Micke och Anders diskuterar viktiga saker inför löppasset!
 
Lunch vid stranden. Belöning med en stor öl :)

Onsdagens långpass, 24,56 km i värmen. En påfrestning för hela kroppen:

Kisspaus efter ca 4 km! Hur ska detta gå?!

Den nya löparryggan är inte så tokig. Vätskesystemet måste man vänjer sig vid.

Grupp 4.30, 4.45 på gång!

Spanien med "den vita staden" på andra sidan floden.

Paus med påfyllning av vätske- och energidepåer efter ca 18 km.
Viktig med vila:

Nedkylning av de plågade fötterna i Atlanten. Ahhhh härligt!

Portugisisk karneval. Njaaa.... lite "B" tyckte rumskompisen Mia och jag. Men rolig omväxling i alla fall.

"Spanienjoggen". 4,5 km till färjan - fika i spanien och tillbaka:
Glad rummis Mia Thomsen inför "utlandsvistelsen".

Mia Thomsen och Mia Thomsen :) De glada och tokiga svägerskorna!

På färjan.

Fika i solen!

Spaniengänget

Yoga är en träningsform jag gillar. Man tränar rörlighet, styrka och smidighet samtidigt som man lär sig att samla tankarna och slappna av. Men yoga på stranden till vågornas musik är något alldeles speciellt. Nu kan ja tyvärr inte säga att jag var med på detta enda passet på stranden. Det ägde rum bara någon timme efter vårt långpass och jag var helt mörbultat. Men jag satt i i sanden, njöt av vågornas musik och fotade istället.


På väg till Odeleite. I ösregn skulle vi alltså springa 8, 10 eller 14 km i bergsterräng.
10 km skulle det bli för mig plus hemjoggen som sammanlagd skulle ge en Marathon. Men men. Regnet segrade över viljan och jag kapitulerade efter 10 km med genomblöta kläder och skor fylld med vatten. Men ett par tappra tog sig hem ändå. Stort grattis!

Några idoler
Anders (Szacke) Szalkai. Han kallas för Sveriges löpargud men är egentligen en helt vanlig människa. Eller vanlig och vanlig när man har vunnit  några Stockholm Marathon. Han är även ansvarig för TSM-träningen och lägger upp träningsscheman på http://www.marathon.se/

Mia (MarathonMia) Thomsen. En rolig, inspirerande, trevlig galning som pushar mig till nya gränser, inte minst när vi tränar ihop då och då på Linnéa IF.
Sist men inte minst: två själar som kämpade sig igenom en härlig vecka:

3 kommentarer:

 1. Ha, ha, underbar läsning. Vilken vecka vi hade, fantastiskt. Tack snälla, glada och grymma Annette. Kram från Mia Thomsen nr 2!

  SvaraRadera
 2. Åh jösses vilken härlig vecka!! :) Men nästan 10 mil på en vecka - wow det var bra sprunget! :)

  SvaraRadera
 3. Mia: vilken av er är nr 1 och vem är nr 2? Haha, spelar egentligen ingen större roll för ni är båda så härliga :) Kram!

  Ellen: ja, veckan VAR härlig. Hade aldrig kunnat föreställa mig det innan. Trodde att folk överdrev men det var en underbar känsla att komma ner till värmen och faktiskt kunna springa på riktigt och så pass mycket! Det gick hur bra som helst! Kan bara rekommendera det. Det var värd varenda krona!

  SvaraRadera