tisdag 20 september 2011

Hur ska man äta?

Denna fråga har jag ställt mig förr. Men då handlade det mera om vilken typ av "diet" alltså kost som är bäst? LCHF eller kolhydratrik, när man håller på med uthållighetsträning.

Frågan har gått runt i huvudet ännu mer sedan jag läste Jonas Coltings inlägg i hans blogg om hans brors Fredriks matvanor. Fredrik Colting äter nämligen mest råa produkter, råa ägg, lever, kött, kyckling, allt. Och då ska det vara av "bra kvalitet". Jag har funderat mycket på vad vi stoppar i oss. Jag har kanske mindre funderat över kolhydrat- eller fetthalten men mer över kvalitén på maten, kvalitén på råvarorna. Ämnet gjorde mig ännu mer fundersamt när jag tittade på en debatt på Filip och Fredriks "Breaking News" som handlade om de framtida epidemierna. En sakkunnig dam [...] från Karolinska trodde på att ökat penicillin-motstånd i våra kroppar kommer att skapa stora problem i framtiden. Operationer kan inte utföras längre då kroppen inte längre reagerar på penicillin, en enkel infektion kan inte botas längre, etc...

Jag har ju hört att höns (och säkert andra djur) får antibiotika för att göra dom mer tåliga när de vistas utomhus tex. Vad innehåller äggen då? Hur påverkas vi av alla bekämpningsmedel som lägger sig som ett tungt täcke på i princip allt som växer utomhus? Konserveringsmedel? När vi köper pålägg för vårt bröd som vi nu kanske har bakat hemma med enbart krav och ekologisk märkta varor, vad får vi då? Ost utan konserveringsmedel? Hittade 1 Grevé med enbart 1 E-nummer. Men det är klart, annars blir väl osten mögligt på en gång? borde kanske ha kollat på mögelostar direkt.... Salami utan socker och smakämnen? Hittade till slut italiensk, 10 år lufttorkat skinka som innehöll enbart kött och salt. Skinka från Italien - kanske av bra kvalitet men hur har dom det med djurskötseln därborta? Fodret? Hur bidrar mitt val till miljöpåverkan? Hade inte närproducerat skinka med griskött från svenska gårdar varit ett bättre val? Huvudet snurrar, jag tappar matlusten och aptiten.

Nej, det är inte lätt. Och nej, jag har inte blivit en "eko-tant" som ska bara klä sig i trasiga linnekläder och flytta till Rosenhill (inget emot linnekläder och Rosenhill!!!). Men man funderar ju. Ska kroppen prestera och framför allt mår bra livet ut så bör man kanske skänka en tanke på vilken sorts bränsle den använder och vilken kvalitet bränslet har.

Kvällens mål blir en klassiker i Garcia-huset: Kyckling med couscous och smaksatt crème fraiche. Hittade couscous från Saltå Kvarn, likaså torkade frukter från samma hus. Eko-persilja och kycklingens hemgård står på förpackningen (har dock ingen aning vad den åt till frukost). Smaksatt crème fraiche är en färdigprodukt från Arla (aja baja, kunde ha blandat själv med ekologisk honung, rosmarin och chèvre från granngården?).

Och kring all detta tänker man på människorna i södra Pakistan. Då ändras hela bilden och jag frågar mig inte längre hur jag ska äta utan blir oerhört tacksam för att man har något att äta överhuvudtaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar