söndag 30 oktober 2011

Hej alla elitmotionärer!

Med dessa trevliga ord blev vi välkomnade på en tränings- och kostföreläsning som hölls i Fredrikshofs regi för någon vecka sedan. Enligt föreläsaren så skiljer sig elitmotionären (e.m.) från motionären inte i att e.m. har bättre tider än "vanliga" motionärer. Nej, en e.m. är en person som uppfyller följande kriterier:

A) Ha ett bestämt mål i sikte.
B) Tränar efter ett schema för att nå målet.
C) Tränar för att uppnå målet (och inte kanske som motionären för att må bra).
D) Fortsätter att träna även när känningarna kommer.
E) Lägger ner mycket tid på träningen som helhet, även kosten.
F) Mäter sina resultat.

Enligt ovanstående kriterier så kan nog väldigt många kalla sig för elitmotionär. Och visst smakar det bra?!

Jag fick frågan häromdan av Zenitha om jag fortfarande tränar så mycket. Det har ju inte varit så många inlägg på sistone och man skulle ju faktiskt kunna tro att jag har pausat lite efter mina fjälläventyr. Men så fick jag glatt berätta att så inte var fallet. Tvärtom, jag har aldrig tränat så mycket som nu och det är nog därför jag inte skriver så mycket - jag hinner helt enkelt inte. Men för att inte låta det sista, något deppiga inlägg, vara överst på min blogg kände jag mig nu tvungen att uppdatera bloggen med några punkter.

Vad har hänt?

Stockholm Halvamarathon
Bild: privat.

Sprang för först gången halvmaran. Eftersom träningen till den inte var den bästa (med en förkylning inte totalt borta) så sprang jag loppet utan klockan och utan ambitioner. Fullföljde på 2:14:52. Med genomsnittsfarterna efter var 5:e km: 6.24, 6.27, 6.19, 6.33, 5.54. Supernöjd!

Lidingöloppet
Bild lånat från Marathon-photos.com.

Den sprang jag visst på en tid som inte är värd att nämna någonstans (tror det var exakt 4 timmar). Jag hade en sån himla respekt för loppet att jag lunkade runt hela banan för att sedan avsluta med världens spurt in i målet. Ville på en gång göra om det hela så roligt var det. Det får bli nästa år med en annan sluttid :)

Hässelbyloppet
Satte nytt pb med 55:14. Roligt, roligt :D Mellantiden blev 27:38 (efter 5 km). Andra halvan sprang jag på 27:36. Alltså mycket jämn fart. Bellmanstafetten nr 1 sprang jag på 27:39. Heeeelt otroligt att jag springer 5 km i lika snabb fart som milen!

Under första halvan hade jag bra flyt. Ibland tyckte jag att jag sprang lite för snabbt men det flöt ju på så bra, var så lätt. Sen vid ca 6 km kom första dippen. Jag var helt slut och förbannade mitt snabba tempo. Man är så trött att man helst vill börja promenera. Men nej, jag saktade bara ner något. För att sedan öka igen när kraften kom tillbaka. För den kommer tillbaka - tro mig! Nästa dippen kom vid ca 8 km. Samma igen, sakta ner för att sedan öka igen. Jag hade hela tiden min kompis Nadine i sikte som sprang snabbare än mig (54:14 tror jag det blev för henne).

TSM
Bild lånad från zebrabild.com.

Idag började TSM-säsongen igen med en Run-Off på 6 km, styrketräning och föreläsning. Detta år är jag för första gången ledare för 4.30-gruppen. Det känns läskigt, pirrigt och otroligt roligt på en och samma gång. Bilden ovan är tagen av Micke Sjöblom under ledarutbilden förra helgen i Sollentuna. Här finns samtliga ledarporträtter.

Träningen framöver
Tränar just nu nästan dagligen. Förra veckan blev det 4 löppass, ett antal styrketräningspass och 2 gg cykling. Innan snön kommer ska löppassen utökas till minst 5 pass per vecka. Styrketräningen består av a) core, b) body pump och c) egna styrkeövningar för tex axlarna och bålen efter löppassen. Cyklingen är ju mest spinningen. Löppassen får sällskap av stavgångs-pass - måste tränar upp axlarna på uppförsbackar inför skidsäsongen.

Kosten
Under novembermånaden ska det köras LCHF. Innan den tuffa träningsperioden börjar vill jag gå ner några kilo.

Tiden...
...ja, den räcker inte till för att skriva många inlägg. Nu är klockan redan 23.30 och jag borde ha varit i sängen redan för en halv timme sedan. Det är just därför det inte kommer att bli många inlägg på denna blogg framöver. Familjen, träningen, kosten, vilan, arbetet bestämmer helt enkelt dagsrytmen. Finns ingen tid för bloggandet :)

Lycka till alla med träningen under vintern!

3 kommentarer:

 1. Jahar! Fint att läsar igen en inlag här. Önskar dig alltid att du har tillräklig tid för familjen, träningen, kosten, vilan, arbetet - och tro ;-)

  SvaraRadera
 2. Tack Daniel :)
  /Annette

  SvaraRadera
 3. Hej Annette!

  Håller med om tiden....Jag har också varit dålig på att uppdatera o läsa andra bloggar. Var länge sen sist! Men nu är jag bättre i höften o hoppas kunna börja springa igen. Det gick ju trots allt att ta sig runt en mara, så då ska jag väl klara av att träna nu! Hoppas dock snön kommer, skidåkningen är ju skonsammare mot höften! Ha det bra!

  SvaraRadera