torsdag 30 september 2010

Säsongsavslutning, nystart, motivationen

Nu har det gått en månad sedan mitt sista ordentliga, dokumenterade löppass. Sedan kom vandringen, ett kortare prova-på-konditionen-och-styrke-pass dagen efter hemkomsten och inför halvmaran, följd av förkylningen som kom som en smäll fredag innan halvmaran och som håller i sig än idag. Hässelbyloppet den 10 oktober var tänkt som en fin avslutning på säsongen och ett sista kraftprov med möjlighet till en personlig bästa på milen. Någon dag löpvila efter loppet samt mjuk start inför höstens maran-träning. Ja. Det var tanken.

Hur ska jag nu då gå tillvägas? Den täppta näsan ger sakta men säkert med sig. I och med 1-2 nysningar per dag är jag här också på bättringsväg. När ska man börja igen? Och med vad? Styrkepass på gymmet? Löpbandet för att undvika kylan? Eller ett "intervallpass" där jag varvar gång med 8-farten? Och var är motivationen i allt detta.


Nummer 4685. Det är tydligen jag nästa söndag.... Foto: privat.

Nummerlappen till Hässelbyloppet kom igår. I vanligt fall hade pulsen sprungit iväg och nervositeten hade redan då blandat sig med förglädje. Igår var jag dock måttligt glad, mer bekymrat. Att persa nästa söndag, det kan jag glömma och det vore ingen bra idé heller att försöka mig på det. Då händer det garanterat något med kroppen. Förmodligen drar man på sig en skada. Därför kommer min "säsongsavslutning" (oj, vilket häftigt ord egentligen, känner mig som en riktig idrottare haha) vara ett glatt lopp där jag kommer njuta av stämningen, vädret (regn eller solsken), hösten och glädjen av att min svägerska Johanna springer sitt allra första lopp! Det får gå som det går.

Nu gäller det att hitta tillbaka till glädjen, motivationen OCH att hålla sig SKADEFRI! I tisdags gick Sverige springer på TV och återhämtning och skador var ett av teman. Även i oktober numret av RW finns det många artiklar som handlar just om att vara skadefri. Är jag någorlunda frisk igen på måndag så kommer jag börja med några jogg/lunkrundor under veckan. Får känna efter helt enkelt. Sen får man lägga upp ett träningsschema som inkluderar alternativ träning och förberedelser för första TSM-träningen söndag den 14 november (för min del). Då blir det 7 km och vi blir "indelad" i grupper. Då är det dags för NYSTARTEN!

Motivation då? Hur är det med den? Måste återigen tänka på RW och Pasi Salonens artikel. Han har alldeles rätt: ibland hamnar man i ett vacuum, har varken glädje i icke-träning och livsnjutning eller längtar tillbaka till träningen. Vet inte in eller ut. Man letar efter inspiration (RW, Sverige springer, bloggar, m.m.) men hittar inget riktigt som för en tillbaka på den rätta vägen. Då är det bara att ha disciplin och gå ut. Inte tänka så mycket, bara ut. Vill man uppnå mål så går det tyvärr inte utan disciplin och prestanda. Det får jag komma ihåg i början av nästa vecka. Och att ta det lugnt, det får jag också komma ihåg.

Tummen upp för JONAS COLTINGS krönikan i månadens RW!!! Gillar den skarpt!


Inte utan min RW :) Foto: privat.

2 kommentarer:

  1. Lycka till om du kommer till start på söndag!

    SvaraRadera
  2. Tack Janne. Detsamma om du ska springa? Sprang en liten runda igår och det ser inte så lovande ut. Konditionen har fått lida en hel del under den löpfria månaden. Det får gå som det går på söndag. Jag tror jag sätter upp en dålig måltid för mig och slår jag den så blir jag nog glad ändå! :)

    SvaraRadera