torsdag 21 oktober 2010

Prehab-träning

Prehab-träning. Så skulle man kunna kalla gårdagens spinning men framför allt dagens body pump-pass för. När jag läste Petras artikel om vem som inte borde springa maran blev man först lite ledsen. Där står det bl.a. följande:

"Anders berättar vidare att den största gruppen löpare som kommer till honom på grund av överbelastningsskador gör maran på tider från fyra timmar och uppåt. Enligt honom har den här gruppen patienter överlag en dålig kroppsuppfattning och rörlighet samt svag coremuskulatur. Många av dem sysslar enbart med löpträning och blir därför ensidigt tränade, löpsteget är ofta inte bra och koordinationen dålig."

Och det är ju jag som befinner sig i denna grupp (fyra timmar och uppåt). Har jag verkligen så pass dålig kroppsuppfattning? Har jag en dålig rörlighet och coremuskulatur? Borde jag inte springa maran?
 
Nu försöker jag vända på det hela och tänka: jo, det är exakt dom som SKA springa maran. Varför får inte vi motionärer har sådana mål? Vi, som sitter framför datorn hela dagen. Vi, som väger några kilo för mycket. Vi, som vanligtvis föredra fredagsmys framför en mil i regn. Varför ska inte vi ta oss ur soffan och godisträsket och sätta upp mål som maran? Jo, det är klart vi ska men med omtanke, sund förnuft och planering. Jag hoppas att det är exakt det jag gör med min prehab-träning. Bygga muskler som stärker kroppen så att den orkar med belastningen. Jag hoppas även att jag lär mig en del på IFL och TSM-träningarna. Då kanske kommer rörligheten och koordinationen så småningom?
 
Jag har fått en hel del kommentarer om min mara-satsning. Redan. Vissa tycker det är jättekul att jag vågar. Vissa rycker med näsan och säger inte så mycket högt men det behövs inte för att få mig att förstå vad dom menar.
 
Jag hoppas verkligen att det finns många killar och tjejer som vågar satsa och utmanar sigsjälv och omgivningen. Kliva ut ur komfortzonen och beträda okänd mark.
 
Ikväll skulle det egentligen ha blivit IFL på Zinkensdamm. Ville prova på igen innan jag går med i klubben vilket jag förmodligen kommer att göra. Och visst, jag var laddad. Men redan på morgonen kände jag av min höger fot, det värkade i vristen vid varje frånskjut som vid en stukning. I tisdags vek ju foten undan lite men jag borde ha märkt samma dag om det hade varit något mer allvarligt. Igår spinnande jag. Kanske något jag gjorde fel där? I alla fall blev det löpvila idag. Också ett klogt val i mara-träningsstrategin.

3 kommentarer:

 1. Jag tycker att naprapaten generaliserar lite...
  "Enligt honom har den här gruppen patienter överlag en dålig kroppsuppfattning och rörlighet samt svag coremuskulatur. Många av dem sysslar enbart med löpträning och blir därför ensidigt tränade, löpsteget är ofta inte bra och koordinationen dålig."
  Varför skulle just de som springer maran på över 4 timmar ha dålig kroppsuppfattning och rörlighet och svag coremuskulatur?!
  Jag skulle förmodligen springa (GÅ!) ett marathon på typ 6 timmar MEN jag har jäkligt bra kroppsuppfattning, jag har bra rörlighet (utom baksida lår som blir stelt av just löpningen) och är det nånstans jag är stark så är det i coremuskulaturen... Jag har en fantastisk koordination eftersom jag har dansat sen jag var fyra... Allt det här ligger liksom för mig, löpningen gör det inte. Jag har sysslat med mycket annat som gett mig detta, främst dans och pilates.
  Jag tycker han kunde stryka "över 4 timmar" och i stället prata om dem som bara springer och aldrig tränat något annat, DE blir förmodligen väldigt ensidigt tränade och får skador.
  Så strunta i vad han säger om långsamma löpare, det är klart att vi som föredrar fredagsmys framför regnlöpning är de som tjänar mest på att träna inför marathon eller någon annan krävande tävling. Men kör såklart alternativ träning också, pilates är SÅ bra för kroppsuppfattning, rörlighet och coremuskler. :)

  SvaraRadera
 2. Ja absolut. Håller med dig. Han borde ha formulerat sig bättre där. Man blir ju lite ledsen men självklart var det tänkvärd...

  SvaraRadera
 3. Klart du ska springa maran! Men du ska även känna av kroppen och inte driva dig till överbelastning/skada, vilket du redan nu gör på dina träningar. Så länge du tycker den tiden du måste lägga på träning för att springa så pass långa lopp ryms inom din tidsprioritering är det givet, KÖR!

  Hur ska man kunna springa maran under 4 timmar om man inte börjar någonstans?

  & tack för idag, jag har lite stumma ben :)

  // Lisa

  SvaraRadera