tisdag 2 november 2010

Motivationen inte på topp

Idag är motivationen inte på topp. Jag är trött, ögonen kliar och jag vill helst softa framför TV:n med lill-vovven i famnen. Men så har jag ju tjatat till mig bilen för att kunna åka till Zinkens för löpträningen med Linnéa. Kan väl inte bara strunta i det då?

I gårdagens metro på sida 22 läste jag en artikel om löpning med Running Sweden. Lisa Blommé ger 3 tips hur du utecklas som löpare. Tips nr 1 lyder:

"Var konsekvent. Regelbunden träning är viktigt för att du ska utvecklas som löpare. Det räcker inte med ett pass i veckan eller att köra stenhårt en vecka för att sedan strunta i träningen de följande veckorna."

Är nu mitt mål att kunna klara av Stockholm Marathon 2011 om ca 7 månader så har jag inte råd med att ge efter mina motiovationsdippar. Man vill inte bara bli en bättre löpare utan även kunna springa. Man vill inte dra på sig skador, musklerna ska vara starka, det ska vara roligt att ta sig in i målet efter 42 km (ja, ja, det kommer göra ont men roligt ska det ändå vara!). Jag vill kunna klara av programmets veckovisa kilometerökning. Hoppar jag då över nåt pass här och var så kommer jag väl inte klara det antar jag.

Men ibland är det svårt att se målet som ligger 7 månader borta. Man bör väl skapa delmål. Men hur ska dom ser ut? En ökning med x% antal km per vecka? Eller som ovan nämnt att klara av programmet? Springa Tömilen på en viss tid? Springa premiärmilen på en viss tid? Det kommer nog bli lättare när marathon.se:s program äntligen drar igång i slutet av november. Lättare för mig att motivera mig, som när jag tränade för halvmaran. Då var mitt motto: "Springer jag inte mitt intervallpass idag så kommer jag inte klara halvmaran". Åt andra sidan var målet då inom räckhåll.

Hur motiverar man sig då när man har 7 månader på sig med träningen? Eller ska man inte tänka alls när det blir motivationsdippar, bara på med skorna o köra? Får nog göra det idag och hoppas på lite tips av vänner, bekanta och andra bloggar... Då blir det i alla fall lååååånga intervaller rund sjön Trekanten ikväll: 1700 + 1700 + 3400 + 1700 (tillkommer uppvärmning och nedjogg à 2-3km), får nog bli ett varv mindre för min del för att inte jogga tillbaka själv i mörkret.

Jepp, då var det dags för att packa ihop grejerna och åka mot Zinken. Mmmmhhh löpning är ju såååå rolig!

2 kommentarer:

 1. Tänk inte för mycket, bara på med kläderna och ut!!! Jag kan känna likadant och börjar jag fundera för mycket är det lätt att det inte blir någon träning!
  Vad har du för mål på maran? Har du skrivit om det innan? Jag hoppas bli bra i hälsenan och sen satsar jag på under 4 timmar, det känns som en lagom nivå för mig.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är väl så man måste göra när man inte är supermotiverat - inte tänka för mycket.

  Jag satsar på 4.30. Enligt det programmet ska jag träna och jag kommer nog vara med i den gruppen under träningarna med Team Stockholm Marathon. Men eftersom det är min första mara så vill jag egentligen bara klara av det och tycka att det har varit kul.

  Under 4 timmar? Det låter tufft men det är ju inte din första marathon så du borde grejja det. Det blir kul att följa din löpträning igen när hälsenan har blivit bättre!

  SvaraRadera